Zveza društev slovenskih
filmskih ustvarjalcev

Kersnikova 12, 1000 Ljubljanainfo@zdsfu.si


Uradne ure


Ponedeljek, torek, četrtek:

11.00 – 13.00

Sreda:

13.00 – 16.00
Nazaj

Špela Čadež – nagrajenka Prešernovega sklada

15 Dec, 2021

Režiserka, avtorica animiranih filmov in producentka Špela Čadež prejme nagrado Prešernovega sklada za režijo animiranega filma Steakhouse.

 

Kot je v obrazložitvi zapisal Marko Naberšnik, se animirana mojstrovina Steakhouse loteva zahtevne teme družinskega nasilja. “Z uporabo tehnike multiplan nam pripravi zrezek, ki simbolizira zažgan, črn in z dimom obdan partnerski odnos.” Čeprav je sporočilnost pripovedi ostra kot britev, je vizualizacija svetla, duhovita, zvočno bogata, polna domislic, ki se iz posnetka v posnetek svetlikajo skozi detajle, zapiše in doda, da je Steakhouse obrtno dovršen, zvočno bogat in režijsko popoln izdelek.

 

Steakhouse je svojo festivalsko pot pričel s premiero v Locarnu, kjer ga ja nagradila žirija mladega občinstva, pred kratkim je prejel nagrado na filmskem festivalu v Talinu, na 24. Festivalu slovenskega filma je Čadeževa zanj prejela vesno za najboljši animirani film, na letošnji Animateki je film prejel posebno omembo žirije.

Film se je uvrstil tudi v tekmovalni program enega najpomembnejših festivalov kratkega filma v Clermont Ferrandu.

 

Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Finta – Zavod za sodobne umetnosti, producentki sta Tina Smrekar in Špela Čadež. Koproducenti so RTV Slovenija, nemški Fabian & Fred in francoski Miyu.

 

Špela Čadež je članica Ameriške akademije za filmsko umetnost in znanost. S svojimi animiranimi filmi se je uvrstila na številne filmske festivale, filma Boles (2013) in Nočna ptica (2016) sta skupno prejela več kot 70 mednarodnih nagrad.

 

Iskreno čestitamo!