Zveza društev slovenskih
filmskih ustvarjalcev

Kersnikova 12, 1000 Ljubljana



info@zdsfu.si


Uradne ure


Ponedeljek, torek, četrtek:

11.00 – 13.00

Sreda:

13.00 – 16.00

Kratki filmi o filmskih poklicih, ki jih je pripravila Zveza DSFU v sodelovanju z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo ter Filmskim studiem Viba film.

Filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, javne agencije RS.

Filmski poklic – Režiser/ka

Filmski poklic – Scenarist/ka

Filmski poklic – Direktor/ica fotografije

Filmski poklic – Montažer/ka

Filmski poklic – Oblikovalec / Oblikovalka zvoka

Filmski poklic – Animator/ka

Filmski poklic – Filmski igralec / igralka

Filmski poklic – Producent/ka

Podcast Društva slovenskih režiserjev. O filmu, aktualnem dogajanju v zvezi s filmom in vseh drugih filmskih tematikah govorijo slovenski režiserji in gostje.

Podcast nastaja s podporo Slovenskega filmskega centra, javne agencije RS.

Filmarija #026: Pogovor s Simonom Tanškom, direktorjem fotografije

Veronika Zakonjšek se pogovarja s Simonom Tanškom o njegovih ustvarjalnih začetkih na praški FAMU, sodelovanju pri celovečernih filmih, pogojih snemanja v času pandemije in poučevanju filmske fotografije na AGRFT.

Filmarija #025: Scenaristove navade in orodja

Luka Marčetić in Matevž Luzar se pogovarjata o svojih o navadah pred in med pisanjem scenarijev pri samostojnem delu in pri delu v ekipi.

Filmarija #024: Filmska priporočila, ki niso filmi

Urša priporoča vsebine, ki živijo na internetu in so povezane s filmom. Luka čaka na učinke AstraZenece.

Filmarija #023: Hollywood v Sloveniji

V drugem delu epizode o tujih produkcijah v Sloveniji sta gosta Miha Černec, filmski producent slovenske produkcijske hiše Staragara ter Katja Šoltes, prva Slovenka, ki je bila glavna scenografinja pri celovečernem filmskem projektu tuje produkcije, posnete v Sloveniji – gre za Sonyjev film Infinite Storm.

Filmarija #022: Bollywood v Evropi

ZRC SAZU že od marca 2019 sodeluje pri mednarodni raziskavi z naslovom Indijska filmska industrija kot gonilo novih družbeno-gospodarskih povezav med Indijo in Evropo, na kratko FilmInd. Projektni vodja dr. Jani Kozina bo podrobneje predstavil raziskavo in ponudil nekaj predlogov izboljšav promocije Slovenije na mednarodnem trgu.

Filmarija #021: Od režije do scenografije

Tokratna tema je ustvarjalno sodelovanje med režiserjem, scenografom in direktorjem fotografije. Pogovor povezuje režiserka in scenaristka Sonja Prosenc, njeni sogovorniki so scenografinja Katja Šoltes, režiser, scenarist in scenograf Miha Knific ter direktorja fotografije Simon Tanšek in Mitja Ličen.

Filmarija #020: Stanje duha ali Jugoizkušnje

V prvi polovici epizode Stanje duha ali Jugoizkušnje se režiser in scenarist Metod Pevec in producentka Petra Vidmar pogovarjata s producentoma iz Makedonije in Hrvaške o položaju AV- industrije v času epidemije.

Filmarija #019: Videospot

Večina slovenskih režiserjev dela pri filmih, reklamah in serijah. Kako pa je kaj z videospoti, ki so dejansko najbolj gledana AV dela na svetu? Moderator Luka Marčetič se je poglobil v pogovor o ustvarjanju le-teh z režiserjema Katarino Rešek in Matevžem Jermanom.

Filmarija #018: Pogovor z Darkom Sinkom

Pogovor z režiserjem in scenaristom Darkom Sinkom o njegovih filmskih delih, udeleževanju na scenarističnih delavnicah, prehajanju med dokumentarno in igrano formo, ustvarjalnih navdihih in novi realnosti filmske industrije.

Filmarija #017: Kako sodelovati z režiserjem in ostati normalen?

Včasih sta scenarist in režiser združena v eni osebi, drugič je v proces vpetih celo več posameznikov, kar omogoča širši (v)pogled, obenem pa povečuje število vizij … Pogovor o prednostih in pomanjkljivostih eno- ali večosebnega sodelovanja.

Filmarija #016: Jelena Maksimović, montažerka

Pogovor s srbsko montažerko mlajše generacije Jeleno Maksimović, ki je med drugim montirala tudi štiri slovenske filme, sicer pa je kot montažerka sodelovala z mnogimi mlajšimi režiserkami in režiserji svoje generacije.

Filmarija #015: (Anti)piracija

Tokratna tema pogovora je piratstvo. Moderator je režiser in scenarist Luka Marčetić, sogovorniki pa Peter Kep (AIPA, k.o.), režiser in scenarist Miha Hočevar ter spletni urednik in podcaster Anže Tomić

Filmarija #014: Neodvisni celovečerni animirani film

Pogovor o neodvisnem celovečernem animiranem filmu, sogovornika mednarodno priznana animatorka Špela Čadež in programski direktor festivala Animateka Igor Prassel.

Filmarija #013: Bila sem garačica

Pogovor ob podelitvi častnega članstva Društva slovenskih režiserjev režiserki Mariji Šeme Baričevič.

Filmarija #012: Komedija ni hec!

Pogovor o žanru, o katerem mnogi zatrjujejo, da je najtežji izmed vseh – komediji. Boštjan Gorenc-Pižama, Luka Marčetić, Miha Hočevar in moderator Matevž Luzar o tem, katera je njihova najljubša slovenska komedija in katera je zanje najboljša komedija vseh časov.

Filmarija #011: BSF

Pogovor z Levom Predanom Kowarskim, ki je s svojo ekipo ustvaril Bazo slovenskih filmov. BSF je relevanten, ažuriran in podroben vir informacij o vseh slovenskih filmih, redno objavljajo novice na področju slovenskega filma in na ogled ponujajo slovenske filme.

Filmarija #010: Playing Man

Pogovor z nagrajencem Prešernovega sklada Matjažem Ivanišinom o njegovem ustvarjanju.

Filmarija #009: Splav Meduze

Karpo Godina v pogovoru z Varjo Močnik.

Filmarija #008: V živo z Vibe

Producentka Zala Opara v pogovoru s člani ekipe filma Zbudi me režiserja Marka Šantića (produkcija Vertigo) in filma Kapa režiserja Slobodana Maksimovića (produkcija Senca studio) spregovori o zadnjih dneh aktivne predprodukcije njihovih celovečernih filmov.

Filmarija #007: Režiserji in igralci v dialogu

Režiserka Urša Menart in igralka Nika Rozman sta naravnost povedali vse, kar v procesu nastajanja filma pogosto ostane neizrečeno.

Filmarija #006: Najboljši filmi najslabšega leta

Izbor najboljših filmov leta 2020: pet režiserjev izbere svojih pet najboljših filmov. 
Moderatorka Urša Menart, gostje Luka Marčetić, Špela Čadež, Sabina Đogić, Matevž Luzar.

Filmarija #005: Idealist ali Gledalci imajo vedno prav

Kako in koliko se filmski ustvarjalci pogovarjamo s svojim občinstvom, kakšen je ta dialog? Metod Pevec je na pogovor povabil Lidijo Gindiciosi, eno tistih filmskih gledalk, ki si v času Liffe-a vzame dopust in pogleda tudi vse slovenske filme.

Filmarija #004: Gremo mi po svoje

Vsi gostje epizode so sodelovali pri filmu Gremo mi po svoje kot igralci. Izvedeli boste, kako je do tega prišlo, kako je vse skupaj potekalo pred, med in po snemanju, kako je to vplivalo na njihovo življenje in kaj počnejo danes.

Filmarija #003: Dekleta ne jočejo

Kakšen dostop imajo režiserke do možnosti ustvarjanja, kdo in kako ustvarja ženske like, je film ogledalo družbe ali jo sooblikuje? Je pomembno, kdo oblikuje podobo ženske in drugih likov v filmu, ki izhajajo iz marginaliziranih ali diskriminiranih skupin?

Filmarija #002: Na svoji zemlji

Pogovor o več kot sedemdesetletnem prizadevanju Akademije za gledališče, radio, film in televizijo za ustrezne prostorske in tehnične pogoje, o selitvi v novo stavbo na Aškerčevi ter o razvojnih izzivih, ki jih ta selitev prinaša.

Filmarija #001: Ne joči, Peter

V prvi epizodi podkasta Filmarija teče beseda o slovenskem filmu. Eni ga sovražijo. Drugi ga ljubijo. Včasih imamo občutek, da se vsi spoznamo na slovenski film in vemo, kakšen bi moral biti. V pilotni epizodi se bomo tudi dotaknili največje krize v slovenskem filmu, do katere je prišlo v 2020.