Zveza društev slovenskih
filmskih ustvarjalcev

Kersnikova 12, 1000 Ljubljanainfo@zdsfu.si


Uradne ure


Ponedeljek, torek, četrtek:

11.00 – 13.00

Sreda:

13.00 – 16.00

Kratki filmi o filmskih poklicih, ki jih je pripravila Zveza DSFU v sodelovanju z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo ter Filmskim studiem Viba film.


Filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, javne agencije RS.

Filmski poklic – Režiser/ka

Filmski poklic – Scenarist/ka

Filmski poklic – Direktor/ica fotografije

Filmski poklic – Montažer/ka

Filmski poklic – Oblikovalec / Oblikovalka zvoka

Filmski poklic – Animator/ka

Filmski poklic – Filmski igralec / igralka

Filmski poklic – Producent/ka

Filmski poklic – Asistent/ka režiser/ka

Filmski poklic – Skladatelj/ica filmske glasbe

Filmski poklic – Kolorist/ka

Podcast Društva slovenskih režiserjev in režiserk. O filmu, aktualnem dogajanju v zvezi s filmom in vseh drugih filmskih tematikah govorijo slovenski režiserji in gostje.


Podcast nastaja s podporo Slovenskega filmskega centra, javne agencije RS.

Filmarija #054: Najboljši filmi leta 2022

Matevž Jerman, Metod Pevec, Petra Seliškar in moderatorka Urša Menart govorijo o svojih najljubših filmih lanskega leta.

Filmarija #053: Najboljši filmi vseh časov

Matjaž Ivanišin, Matevž Luzar, Luka Marčetić in moderatorka Urša Menart debatirajo o najboljših filmih vseh časov in o filmih, ki so jih zaznamovali.

Filmarija #052: Saša Eržen: Filmi za otroke, filmi za praznike in Kapa

Režiser Luka Marčetić v pogovoru s Sašo Eržen, scenaristko prvega slovenskega otroškega božičnega filma Kapa, o delu na vsebinah za otroke, ali je Die Hard božični film, in seveda o nastajanju samega filma Kapa.

Filmarija #051: Moja Vesna

Pogovor s Saro Kern, režiserko celovečernega filma Moja Vesna in dobitnico Vesne za najboljšo režijo. Med drugim o njenem načinu dela, snemanju z otroki, produkcijo filma med epidemijo in delu med Slovenijo in Avstralijo.

Filmarija #050: Dosje FSF, pogovor z direktorjem festivala

O zakulisju in pripravi tega zahtevnega projekta, o plusih, minusih ter izzivih za prihodnost sta se pogovarjala direktor festivala, režiser Bojan Labovič, in režiser Miha Hočevar.

Filmarija #049: Sarajevo Safari Mirana Zupaniča

Pretresljiv dokumentarec režiserja Mirana Zupaniča Sarajevo Safari odpira temo ’lovskega turizma’ v obleganem Sarajevu. Premožni Zahodnjaki so plačevali, da so z ostrostrelskih položajev pobijali ljudi.

Filmarija #048: Poletna filmarija s Katjo Lenarčič

Urednica revije Ekran Ana Šturm je pred mikrofon povabila producentko Katjo Lenarčič, s katero sta se pogovarjali o njeni producentski poti. Kako se je znašla v vlogi producentke? Kakšne so njene izkušnje preteklih in obeti prihodnjih projektov? Kako ostaja v stiku s svojo stroko? Kakšne filme bi si želela delati v prihodnosti?

Filmarija #047: Orkester gre na pot

Pred mikrofone smo povabili ustvarjalce filma Orkester: scenarista in režiserja Matevža Luzarja, producentko Petro Vidmar, scenografko Katjo Šoltes in direktorja fotografije Simona Tanška.

Filmarija #046: Poletna Filmarija z Anjo Novak in Živo Selan

V tokratni poletni epizodi Filmarije je kritičarka Veronika Zakonjšek pred mikrofon povabila igralki Anjo Novak in Živo Selan, ki sta o trenutnem stanju ustvarjanja na področju filma spregovorili z igralske perspektive.

Filmarija #045: Poletna Filmarija s Kuklo

V tokratni poletni epizodi Filmarije se je kritičarka Anja Banko pogovarjala s scenaristko in režiserko Kuklo, ki je na scenaristični rezidenci Cinéfondation La Résidence du festival de Cannes v preteklih štirih mesecih razvijala svoj celovečerni prvenec Fantasy.

Filmarija #044: Poletna Filmarija z Urško Djukić

Novinar in filmski kritik Žiga Brdnik se v poletni epizodi Filmarije pogovarja s scenaristko in režiserko Urško Djukić, ki je na scenaristični rezidenci Cinéfondation La Résidence du festival de Cannes 2019/20 razvijala svoj celovečerni prvenec z naslovom Little Trouble Girls.

Filmarija #043: Poletni vrtiljak

V zaključni epizodi druge sezone Filmarije se sprehodimo po filmskem dogajanju, ki se nam obeta v prihajajočih dveh mesecih. Filmski kritičarki Veroniki Zakonjšek se pred mikrofonom pridružujejo sogovorniki, ki na različne načine soustvarjajo poletno filmsko sceno.

Filmarija #042: Dokumentarnica in razvoj dokumentarnega filma

Pogovor o razvoju kreativnih dokumentarnih filmov z dokumentaristi in mentorji delavnice Dokumentarnica Petro Seliškar, Rokom Bičkom in Matjažem Ivanišinom. Moderira Urša Menart.

Filmarija #041: Predprodukcija Poslednjega heroja

Pogovor o predprodukciji celovečernega filma Poslednji heroj z režiserjem in koscenaristom Žigo Vircem in direktorjem fotografije Fabrisom Šulinom.

Filmarija #040: Kaj + Ester za vedno

Vpogled v postprodukcijski proces serije v nastajanju Kaj + Ester za vedno. Gosta montažerka serije Špela Murenc in režiser in koscenarist Tosja Flaker Berce, pogovor moderira režiser Luka Marčetić.

Filmarija #039: Pogovor s Koljo Saksida, avtorjem animiranih filmov

Pred mikrofon smo povabili interdisciplinarnega filmskega umetnika, pedagoga, producenta in avtorja animiranih filmov Koljo Saksida, ki je spregovoril o svojih igralskih začetkih, ustvarjanju serije Koyaa, pedagoških pristopih in produkcijski hiši ZVVIKS.

Filmarija #038: Pogovori o distribuciji (2. del)

Druga epizoda o filmski distribuciji v Sloveniji, kjer o tem uvodoma spregovorita producenta Petra Vidmar (Gustav film) in Danijel Hočevar (Vertigo Ljubljana). Distribucijo v praksi predstavi ekipa Cenexa/Fivie. Dobrodošli v slovenskih kinih, saj – kot epizodo zaključi Metka Dariš, direktorica Kinodvora –, »Kino je za ljudi.«

Filmarija #037: Pogovori o distribuciji (1. del)

O distribuciji govorijo producenta Petra Vidmar in Danijel Hočevar, organizator dogodkov Rene Puhar in direktorica Kinodvora Metka Dariš. Pogovor usmerja producentka Zala Opara.

Filmarija #036: Pogovor z igralko Niko Rozman

Pogovor o slovenskih avdicijah, postopku pridobivanja in principih dela v tujini, gradnji ženskega lika v žanrskih serijah in filmih, sinhronizaciji, glasovni interpretaciji ter o igralskem delu na svobodi.

Filmarija #035: Kino Akademija

DSR in AGRFT sta praznik slovenske kulture obeležila s projekcijo šestih kratkih filmov, prejemnikov vesne na FSF. To je bilo hkrati tudi uradno odprtje nove kinodvorane v Ljubljani, Kina Akademija. Po predvajanju filmov je sledil pogovor, ki ga je povezoval režiser Matjaž Ivanišin.

Filmarija #034: Pogovorni jezik v slovenskem filmu

Gostitelj oddaje Metod Pevec je pred mikrofon povabil goste, ki se poklicno nekoliko več ukvarjajo z govorjenim jezikom. To so profesorica na AGRFT dr. Katja Podbevšek, docent na AGRFT Branko Jordan ter jezikoslovec in znanstveni sodelavec ZRC SAZU dr. Boris Kern.

Filmarija #033: Pogovor z montažerjem Maticem Drakulićem

Matic Drakulić je spregovoril o pomenu montaže v observacijskih dokumentarcih, svojem sodelovanju z Matjažem Ivanišinom, izzivih montaže pri filmih Inventura in Jezdeca ter pomenu intuicije v svojem poklicu.

Filmarija #032: Najboljši filmi leta 2021

O najboljših filmih leta 2021 se pogovarjajo režiserke in režiserji Urška Djukić, Damjan Kozole, Žiga Virc in moderatorka Urša Menart.

Filmarija #031: Od študenta režije do režiserja

Iskren pogovor z režiserji mlajše generacije o prehodu iz študija režije v profesionalni filmski svet, o izzivih celovečernega prvenca in o obetih za prihodnost.

Filmarija #030: Pogovor s scenaristko Izo Strehar

Dramaturginja in scenaristka Iza Strehar je spregovorila o študiju scenaristike, pogojih in izzivih dela, svojih inspiracijah, delovnih navadah, odnosu do komedije in njeni že danes izjemni in žanrsko raznoliki filmografiji, ki obsega vse od televizijskih serij, muzikalov, igranih filmov in dokumentarcev.

Filmarija #029: Pogovor z Draganom Bjelogrlićem

Pogovor s srbskim režiserjem, scenaristom, producentom in igralcem Draganom Bjelogrlićem, ki je nastal na 1. igralskem filmskem festivalu Kranj - KRAFFT.

Filmarija #028: Slovenski novi val na LIFFEu

Kritičarka Tina Poglajen je tokrat pozornost namenila slovenskim filmom, predvajanim na letošnjem LIFFEu - v program se jih je uvrstilo kar deset.

Filmarija #027: Razglednice iz Portoroža

Na nedavno zaključenem 24. festivalu slovenskega filma v Portorožu se je režiser Miran Zupanič zapletel v pogovor o slovenskem filmu s številnimi udeleženci festivala.

Filmarija #026: Pogovor s Simonom Tanškom, direktorjem fotografije

Veronika Zakonjšek se pogovarja s Simonom Tanškom o njegovih ustvarjalnih začetkih na praški FAMU, sodelovanju pri celovečernih filmih, pogojih snemanja v času pandemije in poučevanju filmske fotografije na AGRFT.

Filmarija #025: Scenaristove navade in orodja

Luka Marčetić in Matevž Luzar se pogovarjata o svojih o navadah pred in med pisanjem scenarijev pri samostojnem delu in pri delu v ekipi.

Filmarija #024: Filmska priporočila, ki niso filmi

Urša priporoča vsebine, ki živijo na internetu in so povezane s filmom. Luka čaka na učinke AstraZenece.

Filmarija #023: Hollywood v Sloveniji

V drugem delu epizode o tujih produkcijah v Sloveniji sta gosta Miha Černec, filmski producent slovenske produkcijske hiše Staragara ter Katja Šoltes, prva Slovenka, ki je bila glavna scenografinja pri celovečernem filmskem projektu tuje produkcije, posnete v Sloveniji – gre za Sonyjev film Infinite Storm.

Filmarija #022: Bollywood v Evropi

ZRC SAZU že od marca 2019 sodeluje pri mednarodni raziskavi z naslovom Indijska filmska industrija kot gonilo novih družbeno-gospodarskih povezav med Indijo in Evropo, na kratko FilmInd. Projektni vodja dr. Jani Kozina bo podrobneje predstavil raziskavo in ponudil nekaj predlogov izboljšav promocije Slovenije na mednarodnem trgu.

Filmarija #021: Od režije do scenografije

Tokratna tema je ustvarjalno sodelovanje med režiserjem, scenografom in direktorjem fotografije. Pogovor povezuje režiserka in scenaristka Sonja Prosenc, njeni sogovorniki so scenografinja Katja Šoltes, režiser, scenarist in scenograf Miha Knific ter direktorja fotografije Simon Tanšek in Mitja Ličen.

Filmarija #020: Stanje duha ali Jugoizkušnje

V prvi polovici epizode Stanje duha ali Jugoizkušnje se režiser in scenarist Metod Pevec in producentka Petra Vidmar pogovarjata s producentoma iz Makedonije in Hrvaške o položaju AV- industrije v času epidemije.

Filmarija #019: Videospot

Večina slovenskih režiserjev dela pri filmih, reklamah in serijah. Kako pa je kaj z videospoti, ki so dejansko najbolj gledana AV dela na svetu? Moderator Luka Marčetič se je poglobil v pogovor o ustvarjanju le-teh z režiserjema Katarino Rešek in Matevžem Jermanom.

Filmarija #018: Pogovor z Darkom Sinkom

Pogovor z režiserjem in scenaristom Darkom Sinkom o njegovih filmskih delih, udeleževanju na scenarističnih delavnicah, prehajanju med dokumentarno in igrano formo, ustvarjalnih navdihih in novi realnosti filmske industrije.

Filmarija #017: Kako sodelovati z režiserjem in ostati normalen?

Včasih sta scenarist in režiser združena v eni osebi, drugič je v proces vpetih celo več posameznikov, kar omogoča širši (v)pogled, obenem pa povečuje število vizij … Pogovor o prednostih in pomanjkljivostih eno- ali večosebnega sodelovanja.

Filmarija #016: Jelena Maksimović, montažerka

Pogovor s srbsko montažerko mlajše generacije Jeleno Maksimović, ki je med drugim montirala tudi štiri slovenske filme, sicer pa je kot montažerka sodelovala z mnogimi mlajšimi režiserkami in režiserji svoje generacije.

Filmarija #015: (Anti)piracija

Tokratna tema pogovora je piratstvo. Moderator je režiser in scenarist Luka Marčetić, sogovorniki pa Peter Kep (AIPA, k.o.), režiser in scenarist Miha Hočevar ter spletni urednik in podcaster Anže Tomić

Filmarija #014: Neodvisni celovečerni animirani film

Pogovor o neodvisnem celovečernem animiranem filmu, sogovornika mednarodno priznana animatorka Špela Čadež in programski direktor festivala Animateka Igor Prassel.

Filmarija #013: Bila sem garačica

Pogovor ob podelitvi častnega članstva Društva slovenskih režiserjev režiserki Mariji Šeme Baričevič.

Filmarija #012: Komedija ni hec!

Pogovor o žanru, o katerem mnogi zatrjujejo, da je najtežji izmed vseh – komediji. Boštjan Gorenc-Pižama, Luka Marčetić, Miha Hočevar in moderator Matevž Luzar o tem, katera je njihova najljubša slovenska komedija in katera je zanje najboljša komedija vseh časov.

Filmarija #011: BSF

Pogovor z Levom Predanom Kowarskim, ki je s svojo ekipo ustvaril Bazo slovenskih filmov. BSF je relevanten, ažuriran in podroben vir informacij o vseh slovenskih filmih, redno objavljajo novice na področju slovenskega filma in na ogled ponujajo slovenske filme.

Filmarija #010: Playing Man

Pogovor z nagrajencem Prešernovega sklada Matjažem Ivanišinom o njegovem ustvarjanju.

Filmarija #009: Splav Meduze

Karpo Godina v pogovoru z Varjo Močnik.

Filmarija #008: V živo z Vibe

Producentka Zala Opara v pogovoru s člani ekipe filma Zbudi me režiserja Marka Šantića (produkcija Vertigo) in filma Kapa režiserja Slobodana Maksimovića (produkcija Senca studio) spregovori o zadnjih dneh aktivne predprodukcije njihovih celovečernih filmov.

Filmarija #007: Režiserji in igralci v dialogu

Režiserka Urša Menart in igralka Nika Rozman sta naravnost povedali vse, kar v procesu nastajanja filma pogosto ostane neizrečeno.

Filmarija #006: Najboljši filmi najslabšega leta

Izbor najboljših filmov leta 2020: pet režiserjev izbere svojih pet najboljših filmov. 
Moderatorka Urša Menart, gostje Luka Marčetić, Špela Čadež, Sabina Đogić, Matevž Luzar.

Filmarija #005: Idealist ali Gledalci imajo vedno prav

Kako in koliko se filmski ustvarjalci pogovarjamo s svojim občinstvom, kakšen je ta dialog? Metod Pevec je na pogovor povabil Lidijo Gindiciosi, eno tistih filmskih gledalk, ki si v času Liffe-a vzame dopust in pogleda tudi vse slovenske filme.

Filmarija #004: Gremo mi po svoje

Vsi gostje epizode so sodelovali pri filmu Gremo mi po svoje kot igralci. Izvedeli boste, kako je do tega prišlo, kako je vse skupaj potekalo pred, med in po snemanju, kako je to vplivalo na njihovo življenje in kaj počnejo danes.

Filmarija #003: Dekleta ne jočejo

Kakšen dostop imajo režiserke do možnosti ustvarjanja, kdo in kako ustvarja ženske like, je film ogledalo družbe ali jo sooblikuje? Je pomembno, kdo oblikuje podobo ženske in drugih likov v filmu, ki izhajajo iz marginaliziranih ali diskriminiranih skupin?

Filmarija #002: Na svoji zemlji

Pogovor o več kot sedemdesetletnem prizadevanju Akademije za gledališče, radio, film in televizijo za ustrezne prostorske in tehnične pogoje, o selitvi v novo stavbo na Aškerčevi ter o razvojnih izzivih, ki jih ta selitev prinaša.

Filmarija #001: Ne joči, Peter

V prvi epizodi podkasta Filmarija teče beseda o slovenskem filmu. Eni ga sovražijo. Drugi ga ljubijo. Včasih imamo občutek, da se vsi spoznamo na slovenski film in vemo, kakšen bi moral biti. V pilotni epizodi se bomo tudi dotaknili največje krize v slovenskem filmu, do katere je prišlo v 2020.