Zveza društev slovenskih
filmskih ustvarjalcev

Kersnikova 12, 1000 Ljubljanainfo@zdsfu.si


Uradne ure


Ponedeljek, torek, četrtek:

11.00 – 13.00

Sreda:

13.00 – 16.00
Nazaj

Slovenski teden filma

8 Nov, 2021

Slovenski teden filma se vsako leto odvija okrog rojstnega dne Franceta Štiglica, 12. novembra, mlademu občinstvu pa omogoči, da se posveti filmski umetnosti in ustvarjalnosti. Letos Slovenski teden filma poteka med 8. in 12. novembrom pod sloganom Ponovni pogled. Mislimo film, premislimo film.

 

Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev je v sodelovanju z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo in Filmskim studiem Viba film ter s podporo Slovenskega filmskega centra, pripravila 3 kratke filme o filmskih poklicih (kolorist, asistent režiser, skladatelj filmske glasbe), ki bodo dopolnili nabor filmov o scenaristu, montažerju, producentu, direktorju fotografije, oblikovalcu zvoka, režiserju, animatorju in filmskem igralcu.

 

V sodelovanju s Slovensko kinoteko je Slovenski filmski center poskrbel, da bo film zaživel v razredu in v kinematografih. Ob praznovanju 30. obletnice Republike Slovenije bo Slovenski filmski center omogočil ogled izbranih filmov nacionalne zgodovine – v čas druge svetovne vojne. Filmi bodo na voljo na dosegljivih nosilcih, da bodo otroci in mladostniki lahko doživeli tudi tisto pravo filmsko izkušnjo in se srečali s slovensko filmsko dediščino. V sodelovanju z Bazo slovenskih filmov pa bodo filmi na voljo tudi na daljavo.

 

Letošnji nabor domačih filmov: Nasvidenje v naslednji vojni (1980), režija Živojin Pavlović; digitalizirana in restavrirana različica, Oda Prešernu (2001) režija Martin Srebotnjak, Piran Pirano (2010) režija Goran Vojnović, Houston, imamo problem (2016) režija Žiga Virc, Izbrisana (2018) režija Miha Mazzini, Rudar (2017), režija Hanna Slak in Otroci s Petrička (2007), režija Miran Zupanič.

 

Slovenski teden filma nastaja s podporo Ministrstva za kulturo, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in Zavoda republike Slovenije za šolstvo.

Nasvidenje v naslednji vojni (Foto: Arhiv Slovenske kinoteke)

Nasvidenje v naslednji vojni (Foto: Arhiv Slovenske kinoteke)