Zveza društev slovenskih
filmskih ustvarjalcev

Kersnikova 12, 1000 Ljubljanainfo@zdsfu.si


Uradne ure


Ponedeljek, torek, četrtek:

11.00 – 13.00

Sreda:

13.00 – 16.00
Nazaj

Slovenski filmski ustvarjalci na Berlinalu

19 Jan, 2022

Moja Vesna (Foto: Lev Predan Kowarski, Sweetshop & Green in Cvinger Film)

Celovečerni film Moja Vesna režiserke Sare Kern bo imel svetovno premiero na 72. berlinskem mednarodnem filmskem festivalu, kjer tekmuje v programskem sklopu Generation Kplus za kristalnega medveda.
Celovečerni prvenec, ki ga je Sara Kern posnela v Avstraliji, je tiha in poetična karakterna zgodba o družinski ljubezni in žalosti, ki spremeni dinamiko v razdrobljeni družini.

V glavnih vlogah nastopajo slovensko-avstralska igralka Loti Kovačič, ki pred tem ni imela igralskih izkušenj, Mackenzie Mazur, priznani slovenski igralec Gregor Baković in Claudia Karvan, ena najbolj priznanih avstralskih igralk. V ustvarjalni ekipi so tudi slovenski snemalec Lev Predan Kowarski, montažerja Haim Tabakman in Hayley Miro Brown, oblikovalec zvoka Julij Zornik, scenografka Maddison Haywood in kostumografinja Ellen Stanistreet.

Film je nastal v slovensko-avstralski koprodukciji. Producenti filma so Rok Biček iz produkcijske hiše Cvinger Film in Gal Greenspan ter Sharlene George iz produkcijske hiše Sweetshop & Green iz Avstralije.

Znaten del sredstev za produkcijo sta zagotovila agencija Screen Australia in Slovenski filmski center. Prejel je tudi finančno podporo agencije Film Victoria in sklada MIFF Premiere Fund Mednarodnega filmskega festivala v Melbournu, Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO) in Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu. Nastajanje scenarija je med drugim potekalo v okviru delavnice Torino Film Lab in Cannes Cinéfondation Residence, med postprodukcijo pa je bil film izbran za sodelovanje v programu First Cut Lab.

 

 

European Film Promotion, je ob petindvajsetem jubileju programa, razglasil deset izjemnih evropskih mladih igralcev, ki so bil izbrani za projekt Evropske vzhajajoče zvezde (European Shooting Stars).  Med njih se je uvrstil tudi slovenski igralec Timon Šturbej.

Timon Šturbej je večkrat nagrajeni gledališki in filmski igralec, o katerem je petčlanska mednarodna žirija zapisala: »Njegova veličastna in pristna umetniška prezenca je tako močna in prepričljiva, da so oči občinstva uprte vanj, kjerkoli se pojavi. Timon Šturbej se s širokim razponom čustev in podob ustvarjalno in pristno zlije z vsako vlogo. Njegova igra je mnogovrstna. Njegov nastop je s subtilnimi izrazi in sugestivno prisotnostjo razorožujoč, večplasten in zasvajajoč – pravo utelešenje igre.«

Leta 2017 je  svojo prvo filmsko vlogo  odigral v filmu Stekle lisice režiserja Borisa Jurjaševiča.  Za vlogo Željka v filmu Posledice režiserja Darka Štanteta je leta 2018 na Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljšo stransko vlogo. Pred kratkim je zaključil produkcijo filmov Jezdeca v režiji Dominika Menceja in Zbudi me v režiji Marka Šantića. Trenutno snema televizijsko mini serijo Inhumanum: Umori na Slovenskem v režiji Igorja Zupeta.

 

 

V tekmovalni program Panorama pa se je uvrstil celovečerni igrani film Minimarket 24/7, prvenec ruskega scenarista in režiserja Michaela Borodina. Gre za rusko-slovensko-turško koprodukcijo, slovenska koproducenta sta Aleš Pavlin in Andrej Štritof iz produkcijske hiše Perfo.

 

Timon Šturbej (Foto: European Film Promotion)

Minimarket 24/7 (Foto: Metrafilms)

Timon Šturbej (Foto: European Film Promotion)

Minimarket 24/7 (Foto: Metrafilms)