Zveza društev slovenskih
filmskih ustvarjalcev

Kersnikova 12, 1000 Ljubljanainfo@zdsfu.si


Uradne ure


Ponedeljek, torek, četrtek:

11.00 – 13.00

Sreda:

13.00 – 16.00
Nazaj

Sanremo – slovenski kandidat za oskarja

21 Sep, 2021

Po uspešni mednarodni festivalski poti in napovedani distribuciji na treh kontinentih še slovenski kandidat za nagrado oskar za najboljši mednarodni celovečerni film.

 

Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev je julija 2021 pozvala strokovna društva s področja produktivne kinematografije, naj predlagajo svojega predstavnika za osemčlansko strokovno komisijo.

Sestava letošnje komisije je bila: Urša Menart, režiserka; Leon Vidmar, animator in režiser; Simon Gosnik, direktor fotografije; Dunja Klemenc, producentka; Tomi Matič, producent; Lukas Miheljak, montažer; Urban Kuntarič, igralec in Maja Krajnc, publicistka / urednica revije KINO!.

 

Strokovna komisija se je po ogledu prijavljenega filma odločila, da za slovenskega predstavnika, ki se bo potegoval za kandidaturo za nagrado oskar za najboljši mednarodni celovečerni film 2022, predlaga celovečerni igrani film Sanremo v režiji Miroslava Mandića.

 

Utemeljitev komisije:

»Sanremo pripoveduje z mehkimi podobami, ki zarisujejo vsakdan dementnega, a zelo živega protagonista. Kakor demenca prehaja med otroškostjo in starostjo, tako film v prepletu hudomušnih, igrivih trenutkov z ganljivimi in bolečimi epizodami življenja v domu za ostarele, skozi premišljeno dramaturgijo razgrinja Brunov (prepričljivo ga odigra Sandi Pavlin), mestoma pravljični, svet, ki ga na jesen presvetli njegova fatalka Duša (Silva Čušin). Z dolgimi kadri in izbrano zvočno kuliso, ki venomer odzvanja Brunov nemir, s subtilno, pa vendar zelo precizno in suvereno montažo film ustvari pretanjeno atmosfero. Poetični premislek naslovi starost ter tegobe in bolezni, ki jih priletnost prinese, s spoštovanjem, potrpežljivostjo, občutljivostjo in toplino.«

 

 

Kandidatura filma Sanremo za slovenskega predstavnika za nagrado oskar, ki je bil sicer edini prijavljeni kandidat, ni bila avtomatična odločitev Komisije, temveč je Komisija o njem razpravljala, prepoznala njegovo primernost ter potrdila kandidaturo.

Letošnji upad predlaganih kandidatov za slovenskega predstavnika je predvsem posledica epidemije Covid-19 ter posledično prilagojene distribucijske poti filmov v kinematografih, zaradi česar mnogi filmi niso izpolnjevali pogojev za kandidaturo.

 

Slavnostna premiera filma v Sloveniji bo 5. oktobra 2021 v Cankarjevem domu.

 

NAPOVEDNIK