Zveza društev slovenskih
filmskih ustvarjalcev

Kersnikova 12, 1000 Ljubljanainfo@zdsfu.si


Uradne ure


Ponedeljek, torek, četrtek:

11.00 – 13.00

Sreda:

13.00 – 16.00
Nazaj

Prva zlata rola za Gajin svet 2

30 Sep, 2022

Foto: Mare Vavpotič

Družinsko romantično komediji Gajin svet 2 si je do danes ogledalo 26.080 gledalcev, kar je filmski ekipi prineslo prvo zlato rolo, ki jo uspešni slovenski filmi prejmejo za preseženih 25.000 gledalcev. Film je na rednem sporedu slovenskih kinematografov od 1. septembra.

 

Na dogodek v Koloseju so ustvarjalci filma povabili svoje najbolj zveste oboževalce, izmed katerih nekateri Gaji in njeni druščini sledijo že vse od leta 2018, ko je bil na sporedu za preseženih 75.000 gledalcev kar s tremi zlatimi rolami nagrajeni prvi del filma. Režiser Peter Bratuša z ekipo je nagrado, ki jo najbolj gledanim slovenskim filmom podeljujejo od leta 2001, prejel od predstavnice Koloseja Janje Plestenjak in producenta Andreja Štritofa iz Zveze društev slovenskih filmskih ustvarjalcev, torej obeh organizacij, ki nagrado podeljujeta.

 

»Nagrada zlata rola in število gledalcev, ki se še kar veča, je lepo priznanje filmu, sploh ker gre za nagrado občinstva. Rad bi poudaril, da so to gledalci, ki so si film ogledali s prijatelji in družino. Šolarje v kinih pričakujemo šele naslednji mesec. Danes so bili na podelitvi z nami naši najbolj zvesti gledalci, ki so si film ogledali že večkrat. Nas pa zelo veseli, da smo po prvem delu ustvarili še eno uspešnico, ki spet polni slovenske kino dvorane. Hvala vsem, ki so film že videli in seveda odlični filmski ekipi, brez katere te nagrade ne bi bilo,« je ob podelitvi povedal režiser filma Peter Bratuša.

 

Podelitve so se poleg režiserja udeležili mladi igralci, med njimi Uma Štader, ki je nastopila v vlogi Gaje, Enej Černe Berčič, ki je zaigral Gajinega najboljšega prijatelja Matica, in Neža Smolinsky, ki je bila Gajina sestra Tea.

Podelitve so se poleg režiserja in mladih igralcev udeležili tudi igralci Matej Zemljič, Katja Ogrin in Jernej Markelj ter scenaristka Špela Levičnik Oblak, direktor fotografije Dominik Istenič, montažer  Jan Lovše in producent Jaka Pokorn.

 

O filmu in ustvarjalcih

 

Štirinajstletna Gaja, ki živi v čisto posebni družini, se sooči z nevoščljivimi sošolci, doživi vdor v osebni profil na družabnem omrežju in spozna, kaj pomeni pravo prijateljstvo. Kljub temu, da so počitnice in se z očetom in najstniško sestro Teo odpelje v kamp na morje, se dopust še ne začne. S pomočjo svojega prijatelja Matica in policijskega inšpektorja reši lastnika bara pred izsiljevalci, spet poveže družino in s pomočjo prijateljev, mame in učiteljice saksofona Eme, osreči tudi očeta.

 

Režiser filma je Peter Bratuša. Scenarij sta prispevala Peter Bratuša in Špela Levičnik Oblak, direktor fotografije je Dominik Istenič, scenograf Miha Ferkov, montažer Jan Lovše, kostumografka Vesna Černelič, oblikovalka maske pa Nataša Sevčnikar. Glasbo za film je napisal Sebastjan Duh.

 

Film, katerega producenta sta Peter Bratuša in Jaka Pokorn, je nastal v produkcijski hiši Felina Films v koprodukciji z RTV Slovenija, ob podpori Slovenskega filmskega centra in s sodelovanjem Filmskega studia Viba film.

Foto: Mare Vavpotič

Foto: Mare Vavpotič

Foto: Mare Vavpotič

Foto: Mare Vavpotič