Zveza društev slovenskih
filmskih ustvarjalcev

Kersnikova 12, 1000 Ljubljanainfo@zdsfu.si


Uradne ure


Ponedeljek, torek, četrtek:

11.00 – 13.00

Sreda:

13.00 – 16.00
Nazaj

Prešernov dan 2024 – kulturni dogodki po vsej Sloveniji

7 Feb, 2024
Prešeren

V čast slovenskega kulturnega praznika se obeta vrsta dogodkov po vsej Sloveniji. Poleg tradicionalnih recitalov Prešernove poezije se bodo odvijali tudi drugi dogodki, ki bodo obeležili dan posvečen slovenski kulturi.

Slovenski filmski center in Baza slovenskih filmov

Slovenski filmski center in Baza slovenskih filmov že četrto leto zapored s filmsko projekcijo obeležujeta Prešernov dan. Na spletni strani Baze slovenskih filmov si boste med 7. februarjem od 20. ure in 9. februarjem do polnoči lahko ogledali filme letošnje dobitnice nagrade Prešernovega sklada, Sare Kern. Filmi Srečno, Orlo! (2016), Zbogom Vesna (2020) in Moja Vesna (2022) bodo za gledalce dostopi brezplačno in samo na območju Slovenije.

Več tukaj.

 

Prešernov dan v Cankarju

Ob slovenskem kulturnem prazniku vabi na brezplačni vodenji po razstavi Slovenski punk in fotografija: ob 12. uri bo komentirano vodenje s kustosinjo razstave dr. Marino Gržinić (ZRC SAZU) in sodelujočimi avtorji, ob 17. uri pa javno vodenje (do izteka razstave 11. 2. le še nekaj javnih vodenj); ta dan bo vstop na razstavo prost.

Ob 18. uri se lahko udeležite zvočnega sprehoda Globoka hiša, ki povezuje notranjost Cankarjevega doma z njegovo umeščenostjo v neposredno okolico. Ob 19. uri pripravljamo še literarni večer Za Prešernom, na katerem bodo svoja dela brali nove članice in člana Društva slovenskih pisateljev.

 

Združenje dramskih umetnikov Slovenije

Združenje dramskih umetnikov Slovenije tudi letos na Prešernovem trgu v Ljubljani pripravlja tradicionalni, že 38. recital Prešernove poezije.

Članice in člani Združenja – igralke in igralci iz vseh slovenskih poklicnih gledaliških hiš ter samostojni ustvarjalci na področju kulture – bodo v četrtek, 8. februarja, točno opoldne začeli recital s Prešernovo Zdravljico, pesmi Franceta Prešerna pa bodo recitirali vse do 14. ure.

Branje poezije boste lahko poslušali tudi po zvočnikih na ulicah stare Ljubljane, preko valov 3. programa nacionalnega radia – Programa Ars ter na prvem programu Televizije Slovenija.

Prireditev se je pričela pred 38. leti kot protest, kot del borbe za slovensko kulturno avtonomijo v okviru nekdanje države. Nastala je kot odgovor zoper namene nekdanjih politikov, da na področju nekdanje skupne države naredijo enotno kulturno ministrstvo ter tako zmanjšajo moč slovenske besede in državotvorne drže.

 

Prešernov dan v Kinodvoru

Na kulturni dan, v četrtek, 8. februarja 2024, bodo v Kinodvoru predvajali tri slovenske filme: Jezdeca Dominika Menceja bosta na ogled brezplačno, na sporedu pa bosta še Šterkijada Igorja Šterka in dokumentarec Pero Damjana Kozoleta. Vstopnice za Jezdeca so pri blagajni Kinodvora na voljo za prevzem od 1. februarja, za preostali projekciji so že v prodaji, tudi prek spleta.

 

Ljubljanski grad

Na Ljubljanskem gradu bodo kulturni praznik obeležili z dnevom odprtih vrat, v okviru katerih pripravljajo številne brezplačne aktivnosti. Na brezplačnih vodenih ogledih vam bodo grajski vodniki zaupali številne zgodbe, ki so se skozi stoletja stkale za grajskimi zidovi. Brezplačno si lahko ogledate stalne razstave Slovenska zgodovina, Grajsko orožje in Lutkovni muzej ter kratki film o zgodovini gradu v Virtualnem gradu. Brezplačno se boste lahko tudi povzpeli na Razgledni stolp, od koder se odpira čudovit pogled na mesto pod Grajskim gričem.

Mlajši obiskovalci bodo zagotovo navdušeni nad srečanjem z najbolj ljubkim prebivalcem gradu, podgano Friderikom, ki jih bo pozdravil petnajst minut pred vsakim vodenim ogledom za otroke.
Celoten program vodenih ogledov najdete tukaj.

 

Mestni muzej Ljubljana

V Mestnem muzeju Ljubljana na kulturni praznik pripravljajo brezplačna vodstva po razstavah ter delavnice za otroke. Vrata na široko odpirajo tudi v Plečnikovi hiši, kjer bodo brezplačna vodstva potekala od 10. do 18. ure.

Vse podrobnosti najdete tukaj.

 

Narodni muzej Ljubljana

Narodni muzej Ljubljana pripravlja dan odprtih vrat.

Narodni muzej Slovenije na Muzejski: 10.00–20.00
Narodni muzej Slovenije – Metelkova: 10.00–18.00

 

Mestna knjižnica Ljubljana

Mestna knjižnica Ljubljana na kulturni praznik vabi v knjižnici Prežihov Voranc in Rog, kjer bodo potekali pestri kulturni dogodki.

V Knjižnici Prežihov Voranc pripravljajo Zajtrk ob poeziji s vsestranskima umetnikoma Milanom Deklevo in Petro Koršič, otroci pa se bodo razveselili lutkovne predstave Balon velikon Andreja Rozmana – Roze. Dogajanje bodo zaključili s Pesniško literarno operacijo, se še malo pomudili ob razstavi haikujev, ki so jo pripravili dijaki Gimnazije Vič ter ob izdelkih otrok iz Vrtca Kolezija in svoje vtise s prešernovanja odtisnili v pesniškem odtisu.

V Knjižnici Rog bodo obiskovalci ustvarjali s poezijo, izdelovali broške in izdelke iz papirja. Razgibali se bodo z igrami Active Floor, interaktivnimi igrami na tleh. Otroci pa bodo med policami lahko našli tudi kakšno uganko o Prešernu.

Knjižnica Prežihov Voranc bo odprta od 8. do 15. ure, Knjižnica Rog pa od 9. do 14. ure. Ostale knjižnice mreže MKL bodo zaprte.

Celoten program najdete tukaj.

 

Prešernov smenj v Kranju

Prešernov smenj v Kranju, ki obudi spomin na našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna, je ena najbolj prepoznavnih prireditev ob kulturnem prazniku. Vsako leto 8. februarja po ulicah Kranja zaživi duh dr. Franceta Prešerna.

Program Prešernovega smenja bo predvidoma trajal vse do 17:00 ure in se končuje s Shodom muz na kranjskem parnasu. Že tradicionalno namreč Kranj ob kulturnem prazniku gosti Prešernove nagrajence in nagrajence Prešernovega sklada. Prešernov smenj se tako končuje z druženjem z ustvarjalci, ki so prejeli najvišja državna priznanja s področja kulture in umetnosti.

Več informaciji tukaj.

 

Pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica

Na majhnem območju Žirovnice, ki se nahaja pod mogočnim Stolom, se je rodilo izjemno število pomembnih literatov, ki so s svojim delovanjem močno vplivali na obstoj in razvoj slovenskega jezika, kulture, literature in umetnosti. Pot kulturne dediščine Žirovnica predstavlja tematsko pot, ki povezuje rojstne hiše (preurejene v muzej) v idiličnih vaseh pod vznožjem Stola.

Vse informacije najdete tukaj.

 

Prešernov dan v Novem mestu

V Dolenjskem muzeju ste na slovenski kulturni praznik prijazno vabljeni na vodstva in delavnice ter ogled stalnih in občasnih razstav, katere bodo brezplačne.

Več informaciji tukaj.

 

Prešernov dan na Bogenšperku

Grad bo odprt od 10. do 16. ure, javno vodstvo bo ob 11. uri.
Vstop za udeležence javnega vodenja po zbirkah in druge obiskovalce je na dan kulturnega praznika prost.

Več informaciji tukaj.

 

Prešernov dan v Mariboru

Tudi Knjižnica Maribor, Galerija Media Nox, Društvo Trafika in Rajzefiber, Mariborska knjižnica, Beletrina, Pokrajinski arhiv Maribor, Sinagoga Maribor ter Lutkovno gledališče Maribor bodo svoja vrata brezplačno odprli. Dodatne brezplačne prireditve v Mariboru pa lahko najdete tukaj.