Zveza društev slovenskih
filmskih ustvarjalcev

Kersnikova 12, 1000 Ljubljanainfo@zdsfu.si


Uradne ure


Ponedeljek, torek, četrtek:

11.00 – 13.00

Sreda:

13.00 – 16.00
Nazaj

Prejemnici Župančičeve nagrade Ajda Smrekar in Urška Djukić

20 Jun, 2023

Župančičeva nagrada za dveletno ustvarjanje (2021‒2023): Ajda Smrekar

Igralka Ajda Smrekar, članica igralskega ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega, je prepoznaven obraz gledališke in filmske krajine, ki jo odlikuje sodoben, svež in živahen igralski temperament, nekakšen dinamizem mlad(ostn)ih urbanih generacij, ki se neločljivo vpenja v osebnostno, ustvarjalno in kulturno širino igralke ter oplaja z zrelim, poglobljenim pristopom in izpiljenim obvladovanjem izraznih razsežnosti. Odrske like napolni z značajnostjo, v kateri se zrcali raziskovanje in intuitivna preciznost. V preteklih dveh letih je odlično upodobila Ono v uprizoritvi Nekoč se bova temu smejala, Hermiono v uprizoritvi Junakinje, Nastasjo Filipovno Baraškovo v uprizoritvi Idiot ter Noro v istoimenski drami. Poleg tega je Ajda Smrekar nastopila v filmih in televizijskih serijah, nazadnje v priljubljeni seriji V imenu ljudstva.

 

Župančičeva nagrada za dveletno ustvarjanje (2021‒2023): Urška Djukić

Režiserka Urška Djukić je prva slovenska režiserka, ki je prejela Evropsko filmsko nagrado EFA 2022 za kratki animirani film Babičino seksualno življenje, v katerem je naslikala pretresljivo podobo slovenskega podeželja v začetku prejšnjega stoletja in za katerega je poleg gornje prejela preko 40 mednarodnih nagrad, med drugim tudi najvišjo francosko filmsko nagrado, cezar. Zgodba je slogovno in vsebinsko zelo izvirna in kot taka nagovarja občinstva tudi daleč preko meja Slovenije.
Režiserka v središče svojih zgodb postavlja ženske, s prepletanjem različnih form – animacije, fikcije ter različnih oblik eksperimentalnih tehnik ustvarja hibridne vizualne pripovedi. Pri svojem delu se ne boji biti kritična in angažirana in tako iz njenih del veje kritični premislek o družbeni realnosti ter želja, da bi s svojim delom opominjala ter opozarjala. S svojim delovanjem in uspehi pomembno prispeva k prepoznavnosti slovenskega animiranega filma širom po svetu.

Utrinek s podelitve Župančičevih nagrad, Foto: Nik Rovan

Utrinek s podelitve Župančičevih nagrad, Foto: Nik Rovan