Zveza društev slovenskih
filmskih ustvarjalcev

Kersnikova 12, 1000 Ljubljanainfo@zdsfu.si


Uradne ure


Ponedeljek, torek, četrtek:

11.00 – 13.00

Sreda:

13.00 – 16.00
Nazaj

Playing Men med najboljšimi v Franciji

2 Mar, 2021

Playing men / Foto: Gregor Božič

Dokumentarni film Matjaža Ivanišina se je uvrstil na pregledni filmski festival Best of Doc #2, ki bo med 3. in 9. marcem postregel z izborom najboljših dokumentarnih filmov francoske distribucije zadnjih dveh let.

 

Francoska iniciativa Documentaire sur grand écran, ki organizira filmski festival Best of Doc, ima vodilno vlogo pri organizaciji promocije in distribucije neigranih filmskih formatov v Franciji ter francosko govorečih državah.

 

Playing Men je bil v Franciji distribuiran v prvi polovici lanskega leta, distribucijo za francosko govoreče države pa je prevzel priznani francoski distributer avtorskih, umetniških in hibridnih filmov Shellac. Izjemen odziv kritikov in francoskega občinstva velja za enega največjih dosežkov slovenske dokumentaristike v najpomembnejši evropski filmski državi sploh. O tem, kako dobro je Playing Men bil sprejet v Franciji, priča tudi dejstvo, da ga je na seznam najboljših filmov leta 2020 uvrstila kar polovica od članov uredniškega odbora znamenite francoske filmske revije Cahiers du Cinéma.

 

Playing men je svetovno premiero sicer doživel na mednarodnem festival FID Marseille leta 2017, kjer je prejel tudi eno od dveh glavnih mednarodnih nagrad.

 

Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Nosorogi ter koproducenta Restart (Hrvaška), s finančno podporo Slovenskega filmskega centra ter Hrvaškega avdiovizualnega centra.

 

Režiser in scenarist Matjaž Ivanišin je za svoje filmsko ustvarjanje prejel že več domačih in mednarodnih nagrad, letos pa je prejel nagrado Prešernovega sklada za scenarij in režijo celovečernega igranega filma Oroslan.