Zveza društev slovenskih
filmskih ustvarjalcev

Kersnikova 12, 1000 Ljubljanainfo@zdsfu.si


Uradne ure


Ponedeljek, torek, četrtek:

11.00 – 13.00

Sreda:

13.00 – 16.00
Nazaj

Nagrado bert prejme Olga Kacjan

18 Okt, 2022

Fotografija je iz kratkega igranega filma Aničina hiša, (1976), r. Drago Parovel, vir: Arhiv AGRFT

Društvo slovenskih režiserjev in režiserk je letošnjo nagrado bert za življenjsko delo na področju filmske igre namenilo filmski in gledališki igralki Olgi Kacjan.

 

Nagrado bodo podelili v četrtek, 20. oktobra ob 20.00 uri, v Slovenski kinoteki.

 

Filmski izraz Olge Kacjan je osupljivo večplasten in za gledalca venomer čudovito begajoč: v razčlembi in prezentaciji likov se igralka vselej pogumno in brez zadržkov podaja na raziskovanja mnogoterih plasti človekovega obstoja. Z vsakim likom gledalcu ponuja (nikoli preprost) dostop do celovitih in zato zapletenih skrivnosti Človeka; v to vlogo postavi svoje pojavnost, način igre in odnos do življenja, posledično do umetniškega izraza, piše v utemeljitvi.

 

Iz njenih filmskih vlog je po oceni društva mogoče zaslutiti stalnico igralkinega umetniškega izraza: “nežna, skoraj eterična telesnost, (nepredvidljivo, pretresljivo) uglašena z ostrino misli in pogumom duha. Velika umetnica preko svojih vlog iskreno in brezkompromisno izraža celovito in načelno držo do intimnega in družbenega človeškega obstoja.”

 

Olga Kacjan na filmu redko nastopi v glavni vlogi, a vendarle se njeni liki gledalcu zapišejo v spomin, tudi kolektivni. Med njimi je društvo navedlo prvo vlogo v celovečernem filmu, slepo dekle Katico v slovenski klasiki Povest o dobrih ljudeh Franceta Štiglica iz leta 1975, ki je “razkrila igralko s presenetljivo, celo nezemeljsko filmsko prezenco”.

 

Za enako pomemben igralkin lik je društvo opredelilo Kristino v Splavu meduze Karpa Godine iz leta 1980, v katerem se kot plašna podeželska učiteljica pusti zapeljati emancipaciji, odeti v nepredvidljiv plašč avantgarde. “Kacjanova lik poda kot krhko in zadržano in v isti igralski sapi hrabro žensko, ki se poda v širno neznano.”

 

Med številnimi vlogami pri filmu in na televiziji je društvo omenilo še svetovno protivojno klasiko Sama Peckinpaha Železni križec iz leta 1977), v katerem nagrajenka kot ruska civilistka umori mladega nemškega vojaka – “kar stori z enako mero poguma in strahu, sovraštva in sočutja”.

 

Olga Kacjan je prejemnica mnogih nacionalnih in mednarodnih nagrad, med drugim Stopove nagrade za igralko leta 1980 za vlogo v filmu Splav meduze, srebrne arene na Puljskem filmskem festivalu leta 1995 za glavno vlogo v filmu Povest o dobrih ljudeh in Župančičeve nagrade mesta Ljubljana za življenjsko delo leta 2021.

 

 

Utemeljitev nagrade je v celoti objavljena tukaj.