Zveza društev slovenskih
filmskih ustvarjalcev

Kersnikova 12, 1000 Ljubljanainfo@zdsfu.si


Uradne ure


Ponedeljek, torek, četrtek:

11.00 – 13.00

Sreda:

13.00 – 16.00
Nazaj

Nagrade Društva slovenskega animiranega filma za leto 2021

30 Okt, 2021

Društvo slovenskega animiranega filma je na prireditvi ob mednarodnem dnevu animiranega filma, ki je potekala v Slovenski kinoteki ob podpori Slovenskega filmskega centra, podelilo najvišjo stanovsko nagrado Saša Dobrile za življenjsko delo na področju animiranega filma ter nagrade za najboljše študijske animirane projekte.

 

Nagrado Saša Dobrile za življenjsko delo na področju animiranega filma, za pionirski pristop in tehnične presežke pri animiranju in režiji lutkovnih animiranih filmov v Sloveniji je prejel Dušan Hrovatin. Svojo pot animatorja je začel v ljubljanskem lutkovnem gledališču leta 1953. Njegova posebnost je v tem, da je v posameznem filmu pogosto animiral vse nastopajoče lutke. V domačem animiranem filmu je ustvaril opus, ki je redek celo v svetovni filmski produkciji.

 

Nagrade in posebne omembe DSAF na področju študijskih projektov je izbrala strokovna komisija v sestavi avtoric in animatork Anke Kočevar in Leona Vidmarja ter producenta Jureta Vizjaka. Nagrado DSAF za končani študijski animirani projekt za leto 2021 je prejela Amadeja Kirbiš za študijski projekt Dismorfija (Akademija umetnosti, Univerza v Novi Gorici), posebno omembo pa Žoel Kastelic za projekt Pesem kitov (Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Univerza v Ljubljani), Nagrado DSAF za študijski animirani projekt v razvoju je prejel Leo Černic za projekt Pentola (Centro Sperimentale di Cinematografia Torino, Italija), posebna omemba pa je pripadla Bibi Erjavec za projekt Naša gospa trohnenja (Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Univerza v Ljubljani).

 

Čestitamo nagrajencem!