Zveza društev slovenskih
filmskih ustvarjalcev

Kersnikova 12, 1000 Ljubljanainfo@zdsfu.si


Uradne ure


Ponedeljek, torek, četrtek:

11.00 – 13.00

Sreda:

13.00 – 16.00
Nazaj

Nagrada Orion 2023

9 Jun, 2023

Za najbolj gledana domača avdiovizualna dela, predvajana na slovenskih televizijskih programih v minulem letu, je bilo avtorjem in filmskim producentom podeljenih sedem nagrad zvezde oriona, ki temeljijo na gledanosti. Za igralske dosežke v preteklem letu so bile podeljene tri nagrade najsvetlejša zvezda oriona, za avtorsko drznost in ustvarjalno izvirnost v slovenskih avdiovizualnih delih pa tri butnskale. Letos je bila za izjemno študijsko delo prvič podeljena nagrada Žarka Lužnika.

 

Prvo od sedmih zvezd oriona je prejela humoristična serija Ja, Chef! v produkciji Pro Plus, katere najbolj gledano epizodo (prvo epizodo prve sezone) si je lani ogledalo kar 272.692 gledalcev.

Drugo zvezdo oriona je ujela nadaljevanka Leninov park v produkciji Javnega zavoda RTV Slovenija, ki je s prvim delom k ogledu pritegnila 256.570 gledalcev.

Tretjo zvezdo oriona je dobila nadaljevanka Dolina rož v produkciji Javnega zavoda RTV Slovenija. Prvi del si je ogledalo 243.530 gledalcev.

Četrta zvezda oriona je šla v roke ekipi nadaljevanke V imenu ljudstva 2, prav tako v produkciji Javnega zavoda RTV Slovenija, katere prvi del druge sezone si je ogledalo 191.900 gledalcev.

Peto zvezdo oriona je prejela serija Sekirca v med v produkciji Pro Plus (peti del druge sezone si je ogledalo 144.077 gledalcev), šesto dokumentarni film o Ivanu Krambergerju Beli bojevnik v črni obleki v produkciji Bela film (138.362 gledalcev), sedmo pa nadaljevanka Trigrad v produkciji Javnega zavoda RTV Slovenija (prvi del si je ogledalo 137.966 gledalcev).

 

Dobitnike nagrad najsvetlejša zvezda oriona in butnskala je izbrala strokovna žirija, ki so iskali igralske presežke med omenjenimi sedmimi najbolj gledanimi AV deli. Podelili so tri enakovredne nagrade najsvetlejša zvezda oriona, ki so jih prejeli Jurij Zrnec in Katarina Čas za odigrani vlogi v seriji Ja, Chef! ter Saša Tabakovič za vlogo v nadaljevanki Dolina rož.

 

Za avtorsko drznost in ustvarjalno izvirnost v slovenskih avdiovizualnih delih v letu 2022 je strokovna žirija podelila tri enakovredne butnskale: Andrina Mračnikar za dokumentarec Izginjanje, Robert Petan za videospot Rad Te Volim – RTV Song, ki je nastal v času referendumske kampanje za RTV Slovenija ter avtorji Žigan Krajnčan, Kristijan Krajnčan in Lev Predan Kowarski za glasbeni videospot Žar ljubezni.

 

Letošnja novost je nagrada Žarka Lužnika za izjemno študijsko avdiovizualno delo. Prejemnik nagrade, s katero želi AIPA podpreti mlade in neuveljavljene ustvarjalce na prehodu iz študijskega v poklicno okolje, je študent Leo Černic za animirani film Pentola.

 

Vsem nagrajencem čestitamo in jim želimo veliko uspeha pri nadaljnjem ustvarjanju!


Boštjan Pucelj

Boštjan Pucelj

Boštjan Pucelj

Boštjan Pucelj

Boštjan Pucelj

Boštjan Pucelj

Boštjan Pucelj

Boštjan Pucelj

Boštjan Pucelj

Boštjan Pucelj