Zveza društev slovenskih
filmskih ustvarjalcev

Kersnikova 12, 1000 Ljubljanainfo@zdsfu.si


Uradne ure


Ponedeljek, torek, četrtek:

11.00 – 13.00

Sreda:

13.00 – 16.00
Nazaj

Nagrada bert Ivu Banu

11 Maj, 2022

Ivo Ban (foto: Tomo Jeseničnik)

Letošnji prejemnik nagrade bert za življenjsko delo na področju filmske igre je Ivo Ban.

 

Nagrado podeljuje Društvo slovenskih režiserjev in režiserk že od leta 2014.

 

Ban ima za sabo ogromno množino filmskih vlog. Odigral jih je namreč več kot 50 – če pa temu dodamo še televizijske vloge, se število dvigne na več kot 70 – ar priča o tem, da Bana zasedajo številni režiserji različnih izrazov, poetik, generacij, provenienc.

 

Za svoje gledališke, filmske in radijske vloge je bil večkrat nagrajen. Prejel je osem Borštnikovih nagrad za igro ter Borštnikov prstan in Sterijevo nagrado. Za stvariteljske razsežnosti v filmskih vlogah je leta 1983 prejel nagrado Prešernovega sklada. Je tudi prejemnik Župančičeve nagrade Mesta Ljubljana, Severjeve nagrade in nagrade Zlata ptica ter več mednarodnih nagrad.

 

Utemeljitev:

»Ivo Ban je eden tistih igralcev, katerega obraz in glas sta že dolgo in trdno zasidrana v slovensko kulturno zakladnico in tudi v naš kolektivni spomin. Pojavnost Iva Bana je na prvi pogled povsem vsakdanja, a prav zaradi te “navadnosti”, videza slehernika, se lahko preoblikuje in prelevi v malone kogarkoli. Seveda pa je pojavnost le platno, škarje imajo v rokah Banovi nadarjenost, izkušnje in predanost, vsi zavezani igralskemu poklicu. Impresivna množina Banovih filmskih vlog, ki presega število petdeset (in govorimo le o filmskih vlogah, s televizijskimi se število dvigne na več kot sedemdeset), priča o zgoraj zapisanem, pa tudi o tem, da Bana zasedajo številni režiserji različnih izrazov, poetik, generacij, provenienc. A najglasneje govorijo Banove izvedbe same – raznovrsten in pisan niz mojstrsko upodobljenih likov.«

 

 

Prizor iz filma Moj ata, socialistični kulak (r. Matjaž Klopčič)

Prizor iz filma Moj ata, socialistični kulak (r. Matjaž Klopčič)