Zveza društev slovenskih
filmskih ustvarjalcev

Kersnikova 12, 1000 Ljubljana



info@zdsfu.si


Uradne ure


Ponedeljek, torek, četrtek:

11.00 – 13.00

Sreda:

13.00 – 16.00

Milena Zupančič (foto: Katja Goljat)

Milena Zupančič prejemnica Badjurove nagrade

14 Sep, 2022

Nagrado Metoda Badjure 2022 prejme filmska in gledališka igralka Milena Zupančič. Nagrada bo podeljena 25. oktobra na slovesnosti ob odprtju Festivala slovenskega filma Portorož v Glavni dvorani Avditorija Portorož.

 

Milena Zupančič (rojena l. 1946 na Jesenicah) je ena najbolj prepoznavnih osebnosti sodobnega slovenskega filmskega in televizijskega prostora in ena od zvezd nekdanje skupne države, jugoslovanskega gledališča in filma. Čeprav je njen gledališki opus impozanten, je v igralskem svetu debitirala s filmsko vlogo, in sicer z vlogo študentke v filmu Oxygen (1970) režiserja Matjaža Klopčiča, v kolektivno zavest Slovencev pa se je vpisala z vlogama Presečnikove Mete v Cvetju v jeseni (1973) in Žašlerce v Vdovstvu Karoline Žašler (1976), obakrat v režiji Matjaža Klopčiča. V več kot petih desetletjih nastopov na filmskem platnu in televizijskem zaslonu je ustvarila več kot 80 vlog, sodelovala je z največjimi avtorskimi imeni z območja nekdanje Jugoslavije.

 

V svojih igralskih stvaritvah je prestopala meje ustaljene filmske igre in za svoje igralsko udejstvovanje na filmu in televiziji prejela na desetine nagrad, med drugim srebrno in dve zlati areni na puljskem festivalu, dvakratni naziv igralke leta na Festivalih slovenskega filma, častno nagrado Aleksandra Lifke za izjemen prispevek k evropski kinematografiji na Festivalu evropskega filma v Paliću in nagrado bert za življenjsko delo na področju filmske igre. Milena Zupančič je tudi prejemnica Borštnikovega prstana, Prešernove nagrade za trajen prispevek k razvoju slovenske kulture in zlatega reda za zasluge za ustvarjalni opus na področju slovenske gledališke in filmske umetnosti ter zavzeto delovanje za kulturo solidarnosti.

 

Letošnjo komisijo so sestavljali Jelka Stergel, Polona Juh, Viva Videnović, Dušan Milavec in Boris Petkovič, predsednik.

 

Celotna utemeljitev je na voljo TUKAJ.