Zveza društev slovenskih
filmskih ustvarjalcev

Kersnikova 12, 1000 Ljubljanainfo@zdsfu.si


Uradne ure


Ponedeljek, torek, četrtek:

11.00 – 13.00

Sreda:

13.00 – 16.00
Nazaj

Zveze umetnikov in kreativnih ustvarjalcev se pridružujejo Izjavi o generativni umetni inteligenci in aktu EU o umetni inteligenci

28 Apr, 2024

Podpisane organizacije predstavljamo skupni glas več sto tisoč pisateljev, izvajalcev, skladateljev, tekstopiscev, režiserjev, scenaristov, vizualnih umetnikov, novinarjev, prevajalcev in drugih kreativcev, katerih ustvarjalnost naša družba ceni in v njej vsakodnevno uživa.

 

Veseli smo da bo kmalu začel veljati zakon EU o umetni inteligenci. Predstavlja prvi korak v smer regulatorja, ki bi omejil neregulirano uporabo umetne inteligence. Ta tehnologija in njena uporaba imata daljnosežne posledice za posameznike, družbo, ustvarjalce in kulturno raznolikost. Izjemno pomembno je zagotoviti, da se lahko razvija kot orodje, ki krepi človeško ustvarjalnost in je ne nadomešča.

 

Še posebej smo veseli uvedbe posebnih pravil za ponudnike modelov umetne inteligence za splošne namene (general-purpose AI models) v akt EU o umetni inteligenci, zlasti obveznosti spoštovanja avtorskega prava EU in zagotavljanja dovolj podrobnih informacij o uporabljenih vstopnih podatkih.

 

Zakon o umetni inteligenci je vendarle treba učinkovito izvajati, da bi ohranili temeljne pravice avtorjev. Četudi se bo zakon o umetni inteligenci ustrezno izvajal, bo služil le kot začasna rešitev veliko večjega problema, dokler ne bodo odpravljene pravne nejasnosti ter dokler ne bodo v obstoječi pravni okvir trdno vključeni preglednost, informirano soglasje in plačilo avtorjem.

 

Ker se bo v Evropski uniji kmalu začel nov politični cikel, odločevalce v EU pozivamo, naj se vključijo v celovito in demokratično razpravo, ki bo omogočila jasen pravni okvir za zaščito pravic ustvarjalcev.

 

Politični odločevalci EU morajo oblikovati ambiciozno strategijo za zares na človeka osredotočeno generativno umetno inteligenco, ki bo ustvarjalcem zagotavljala, da lahko uveljavljajo informirano soglasje, dobijo pravično plačilo za uporabo svojih del z generativno umetno inteligenco ter finančno nadomestilo za vse sedanje in prihodnje vsebine, ustvarjene z umetno inteligenco, h katerim je prispevalo njihovo ustvarjalno delo.

 

Celotna izjava v formatu PDF je na voljo tukaj.

 

foto: Kader iz filma Gola resnica (2009) | Avtor: Miha Tozon, vir: Slovenski filmski center – SFC

 

vir: screendirectors.eu