Zveza društev slovenskih
filmskih ustvarjalcev

Kersnikova 12, 1000 Ljubljanainfo@zdsfu.si


Uradne ure


Ponedeljek, torek, četrtek:

11.00 – 13.00

Sreda:

13.00 – 16.00
Nazaj

Igralski filmski festival Kranj

28 Apr, 2021

Prva edicija Igralskega filmskega festivala Kranj ali na kratko KRAFFT se bo odvila od 15. do 20. junija 2021 na različnih prizoriščih poletnega Kranja.

 

Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI), Mestna občina Kranj in Zavod za turizem in kulturo Kranj v sodelovanju z zavodom Carnica, Slovenskim filmskim centrom (SFC) in Zavodom za uveljavljanje pravic avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del Slovenije AIPA, k.o. organizirajo nov mednarodni festival, ki bo v celoti osredotočen na igralsko umetnost znotraj avdiovizualnega področja.

 

Na festivalu se obeta predstavitev igralskih presežkov svetovne kinematografije, strokovni program, ki bo zajel vsa področja avdiovizualne produkcije, in sproščeno druženje na festivalskih dogodkih. Festival KRAFFT je prvi tovrstni festival v širši regiji, ki bo s filmskimi projekcijami, predavanji, pogovori, okroglimi mizami, delavnicami in družabnimi dogodki tako občo kot strokovno javnost povabil k praznovanju in refleksiji igralskega poklica.

Kolektiv organizatorjev si prizadeva v osrednjo gorenjsko prestolnico pripeljati kanček zvezdniškega sija ter prirediti srečanje, ki se ga bodo tako krajani mestne občine Kranj kot tudi širša javnost in mednarodno občinstvo lahko vsako leto ponovno veselili.

 

Težišče festivala predstavljajo tekmovalni, strokovni in bogat spremljevalni program s svečanimi prireditvami ter pogovori in srečanji s priznanimi igralci in igralkami, razstavami, delavnicami, glasbenimi večeri in drugimi družabnimi dogodki.

 

Osrednji del festivala KRAFFT bo namenjen tekmovalnemu programu devetih igranih celovečernih filmov, izbranih na podlagi presežnih, izstopajočih in dovršenih igralskih stvaritev. Poleg tekmovalnega programa festival prinaša tudi strnjen strokovni program, ki se bo na prvi festivalski ediciji posvetil trenutno zelo vroči temi – nadaljevanki. V sklopu strokovnega programa nas bodo obiskali tudi mednarodno prepoznavni strokovnjaki in strokovnjakinje, ki bodo z nami delili svoje zgodbe, znanje in izkušnje.

 

Na KRAFFT-u bodo podeljene tri vrste nagrad; osrednje festivalske nagrade zlato jabolko, nagrade društva DSI in nagrade LOK Sekcije plesnih ustvarjalcev. Nagrade, ki so poimenovane po zlatem jabolku oziroma kranjski liliji (Lilium carniolicum), bo tričlanska mednarodna žirija na zadnji dan festivala podelila petim nagrajencem. Zlato jabolko Grand Prix prejme igralka ali igralec za najboljšo glavno vlogo ali izjemen umetniški dosežek, medtem ko bodo tri zlata jabolka za posebne igralske dosežke podeljena igralki, igralcu ai igralskemu ansamblu, ki je posebno pozornost namenil oblikovanju prepoznavnega in izvedbeno dovršenega igralskega presežka. Častno zlato jabolko se podeli častnemu gostu festivala, ki je z bogatim in raznovrstnim opusom ter izjemnim delovanjem in umetniškimi dosežki vidno oblikoval in zaznamoval svetovni filmski kulturni prostor.

 

Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI) stanovske nagrade in priznanja letos podeljuje prvič. Podelili bodo nagrade Ita Rina za življenjsko delo, nagrado veliki plan za najboljše igralske stvaritve v dveletnem ustvarjalnem obdobju, nagrado glas risanke za najboljšo sinhronizacijo avdiovizualnega dela in priznanje kontraplan za zaslužnega filmskega sodelavca ali sodelavko, ki je s svojim delom pripomogla k odličnosti igralk ali igralcev v produkciji.

 

Sekcija plesnih ustvarjalcev znotraj društva DSI podeljuje bienalno nagrado častni LOK za izjemni opus plesnega ustvarjanja s prepoznavno poetiko in plesnim mojstrstvom, nagrado LOK za izjemno plesno stvaritev in priznanje LOK za inovativno in perspektivno plesno kreacijo na avdiovizualnem področju.

 

Festival KRAFFT se bo odvijal na šestih raznolikih prizoriščih kranjskega slikovitega mestnega jedra. Zaradi nepredvidljivih in pogosto spreminjajočih se omejitev, povezanih s koronavirusom, bo festival potekal v hibridni obliki. Vsem, ki se festivala ne bodo morali udeležiti, bo zagotovljen ogled filmov, vsebin in programa prek spleta.

 

Sledite festivalu KRAFFT tudi na socialnih omrežjih.