Zveza društev slovenskih
filmskih ustvarjalcev

Kersnikova 12, 1000 Ljubljanainfo@zdsfu.si


Uradne ure


Ponedeljek, torek, četrtek:

11.00 – 13.00

Sreda:

13.00 – 16.00
Nazaj

25. Festival slovenskega filma Portorož

25 Okt, 2022

Začenja se Festival slovenskega filma Portorož, ki ga bo odprla podelitev Badjurove nagrade za življenjsko delo, ki jo letos prejme igralka Milena Zupančič.

 

Ob najnovejši filmski produkciji bo festival počastil tudi več obletnic. Kot uvodni film bo na ogled restavrirana Vesna, po kateri so poimenovane nagrade tega festivala.

 

V pregled programske komisije je prispelo 174 prijav. V Tekmovalni program se je uvrstilo 63 filmov (11 celovečernih, 5 celovečernih filmov iz selekcije Filmi 30, 19 kratkih, 3 srednjemetražni, 10 manjšinskih koprodukcij in 15 študijskih kratkih filmov). Filmi uradnega programa se bodo potegovali za nagrade vesna, komisija
pa je izbrala še 39 filmov (4 celovečerne, 5 srednjemetražnih, 15 kratkometražnih in 15 študijskih), ki jih bodo prikazali v okviru Preglednega programa. V Posebnem preglednem programu Dokuliteratura, posvečenemu dokumentarcem, ki obravnavajo literarne teme oz. pomembne osebnosti iz sveta slovenske literature, bodo prikazani še 4 srednjemetražni filmi.

 

Filmi bodo prikazani na treh prizoriščih: Avditoriju in razstavišču Monfort v Portorožu ter gledališču Tartini v Piranu.

 

Festival bo torej odprla restavrirana in digitalna kopija filma Vesna (1953), s projekcijo bodo počastili 50. obletnico smrti režiserja Františka Čapa, 120. obletnico rojstva montažerke Milke Badjura in 110. obletnico rojstva avtorja glasbe za film Bojana Adamiča. Hkrati bo to tudi praznovanje 25-letnice festivala, nagrade katerega so poimenovane prav po tem filmu. Čapu se bodo poklonili še zadnji dan pred podelitvijo nagrad s projekcijo filma Ne čakaj na maj (1957), tako rekoč nadaljevanja Vesne. Med drugim se bodo z razstavo naslovnic poklonili tudi 60-letnici izhajanja filmske revije Ekran.

 

Festival bodo spremljali tudi strokovni program in večerna festivalska druženja, ki jih kurira Brane Rončel. Letošnje festivalsko dogajanje se bo sklenilo v nedeljo s podelitvijo nagrad za najvidnejše dosežke in ustvarjalce.

 

 

Metka Gabrijelčič v filmu Vesna (Foto: Arhiv SFC)

Metka Gabrijelčič v filmu Vesna (Foto: Arhiv SFC)