Zveza društev slovenskih
filmskih ustvarjalcev

Kersnikova 12, 1000 Ljubljanainfo@zdsfu.si


Uradne ure


Ponedeljek, torek, četrtek:

11.00 – 13.00

Sreda:

13.00 – 16.00

Nebojša Tejić

Nebojša Tejić

Nebojša Tejić

Nebojša Tejić

Nebojša Tejić

Nebojša Tejić

Nebojša Tejić

Nebojša Tejić

Predstavitev Strateškega načrta za razvoj AV industrije v Sloveniji do leta 2030 v Portorožu

7 Okt, 2023

V okviru Festivala slovenskega filma v Portorožu se je strokovna javnost, predvsem pa ustvarjalci v AV industriji, v petek, 6.10. 2023 seznanila s Strateškim načrtom za razvoj AV industrije v Sloveniji do leta 2030, ki je sad več kot desetletja prizadevanj za izboljšanje položaja na tem področju in ki ga je pripravila Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev (ZDSFU).

 

Po uvodnem nagovoru direktorja AIPA, k.o. Gregorja Štibernika, ki je na kratko strnil namen priprave strategije in njen pomen za razvoj AV sektorja, je predstavnik družbe Delloite Slovenije Žiga Urankar Strategijo tudi podrobno predstavil.

 

Sledila je okrogla miza, na kateri so udeleženci razpravljali o različnih vidikih Strateškega načrta in načinih za njegovo implementacijo, posebno pozornost pa so namenili možnostim razvoja AV industrije v Sloveniji in njenem pomenu tako za slovenski kulturni prostor kot za gospodarski vidik.

 

Na okrogli mizi so sodelovali:

Predsednik Zveze društev slovenskih filmskih ustvarjalcev (ZDSFU) Klemen Dvornik

Predsednica Društva filmskih producentk in producentov Slovenije (FPS) Petra Vidmar

Predsednik Društva slovenskih režiserjev in režiserk (DSR) Matevž Luzar

Podpredsednik Društva slovenskega animiranega filma Matija Šturm

Režiserka, producentka in scenaristka Sonja Prosenc

Direktor AIPA, k.o. Gregor Štibernik

 

Med drugim so ugotavljali, da je slovenska AV industrija premalo prepoznavna z mnogih vidikov, zato tudi nima primernega statusa, podpore ter na koncu pogojev za delo in razvoj. Pomembnost AV industrije je namreč v Sloveniji večinoma prepoznana z vidika njenega kulturnega pomena, medtem ko je njen gospodarski doprinos manj viden in upoštevan.

 

Izpostavili so pomen dobre komunikacije med društvi na tem področju za večjo učinkovitost pri prizadevanjih za okrepitev AV področja. Posvetili so se tudi trenutnim trendom v AV sektorju v Sloveniji. Vsi skupaj so pozdravili dejstvo, da je Strategija zdaj na mizi, da so pripravljene tudi metode za njeno uresničitev in izrazili upanje, da bodo odločevalci v njej videli to, za kar je bila izdelana. Kot dobrodošlo pomoč pri odločanju in večji podpori AV industriji v Sloveniji.

 

Celotno študijo si lahko preberete tukaj.

Nebojša Tejić

Nebojša Tejić

Nebojša Tejić

Nebojša Tejić

Nebojša Tejić

Nebojša Tejić

Nebojša Tejić

Nebojša Tejić