Zveza društev slovenskih
filmskih ustvarjalcev

Kersnikova 12, 1000 Ljubljanainfo@zdsfu.si


Uradne ure


Ponedeljek, torek, četrtek:

11.00 – 13.00

Sreda:

13.00 – 16.00

Nagrado bert prejme Janez Hočevar Rifle

6 Nov, 2023

Društvo slovenskih režiserjev in režiserk je letošnjo nagrado bert za življenjsko delo na področju filmske igre namenilo filmskemu in gledališkemu igralcu Janezu Hočevarju Rifletu.

 

 

Nagrado bodo podelili v torek, 7. novembra ob 19.00 uri, v Slovenski kinoteki.

 

 

Janez Hočevar, znan tudi kot “Rifle,” je priznan slovenski igralec, prepoznaven po svojem dolgem in raznolikem ustvarjalnem opusu. Čeprav ga mnogi prepoznajo kot vodilno figuro slovenskega komedijantstva, Hočevar razkriva svojo večplastno in niansirano interpretacijo človeške narave skozi svoje številne vloge.

 

Eden od razlogov za njegov fenomenalni uspeh je njegova zmožnost, da se pojavlja kot enako prepoznaven lik, ne glede na vlogo, ki jo igra. Njegova pojavnost je dobrohotna, brezčasna in sproščena, a to je le del njegovega izrazoslovja. Hočevar lahko prepričljivo upodobi tudi različne “podeželske” in “malomeščanske” različice ter se prilagaja različnim okoljem.

 

S pregledom nekaterih ključnih vlog v svoji filmski karieri ugotovimo, kako raznolik je Hočevar kot igralec. V filmu “Cvetje v jeseni” reprezentira dve različni epizodni vlogi, medtem ko v “Učna leta izumitelja Polža” odigra strogega očeta, vendar ne kot stereotipnega negativca, temveč kot življenjskega človeka. V “Butnskali” Jožeta Slaka se spretno prilagodi zapleteni filmski pripovedi, medtem ko v “Kavarni Astoria” Jožeta Pogačnika prepričljivo upodobi lastnika kavarne v obdobju družbene spremembe.

 

Hočevarjeva raznolika kariera je rezultat njegove strasti do svobode. Kot svobodnjak v svojem poklicu je lahko izbiral različne vloge. Zdi se, da svoje vloge sprejema enako lahkotno kot življenje samo, s spontanim razumevanjem različnih vidikov človeškega obstoja, svetlobe in sence.

 

 

Utemeljitev nagrade je v celoti objavljena tukaj.